България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До 2025г. България няма нужда от нови генериращи мощности, смята доц. Иванов

Енергийните мощности у нас могат да задоволят нуждите на населението за поне 10 години

20.10.2014 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
До 2025г. България няма нужда от нови генериращи мощности, смята доц. Иванов

До 2025г. България няма нужда от строителството на нови базо генериращи мощности. Тази позиция застъпи бившият депутат и енергиен експерт доц. Иван Иванов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него енергийните мощности, които България има в момента могат да задоволят нуждите й поне в близките 10 години.

"Производството ще намалее, защото износът не може да продължава да расте, тъй като енергийните стратегии на всички балкански страни, които бяха изучени от нас*, показва, че всяка една от тях постепенно ще задоволи своите собствени нужди. Ще имаме достатъчно електроенергия за износ от порядъка на 10 tWh, но не повече. Това означава, че в следващите 10 години до 2025г. - България няма нужда от строителството на нови базо генериращи мощности - нито АЕЦ Белен, нито 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, нито блокове в Марица Изток 2 са нужни." - обясни доц. Иванов.

Според доц. Иванов през изминалите 20 години често пъти са давани грешни прогнози, които не са обосновани и мотивирани по никакъв начин, за това какво ще се консумира като електроенергия в страната и какво ще се произвежда след 10 години.

"През 2006г. от НЕК казаха, че потреблението не електроенергия ще бъде толкова голямо в края на първото десетилетие, т.е. до 2010г, че ако не се построи АЕЦ Белене, ние ще бъдем в една тежка криза по отношение на електроенергията. Както се вижда, не само, че България не изпадна в криза, но и региона, за който се говореше в момента има свръхпроизводство и има излишни генериращи мощности." - коментира доц. Иванов.

Доц. Иванов обясни, че с експертите от НБУ са изготвили доклад за това, как се променя потреблението в страната, износът и оттам съответно производството на електроенергия.

"Отчетено е, че населението на България ще намалява и ще продължава, заради демографската криза, а това води до намаляване на енергийната интензивност в индустрията, а се повишава енергийната ефективност в дома и тези негативни тенденции ще доведе до това, че до 2020 г. България ще има по-малко потребление спрямо 2014г. В по-дългосрочен план единственото, което би било икономически оправдано е, когато излезе от строя някой от заместващите мощности да се построи заместващ." - подчерта доц. Иванов.

Строителството на нови генериращи мощности би довело до големи и неоправдани харчове, смята доц. Иванов. Той подчерта, че в рамките на този отоплителен сезон цените не би трябвало да се повишат.

"Ако има такова повишение, то трябва да се случи на 1 юли 2015г., когато ще започне новият регулаторен период, в който трябва да се произнесе държавната комисия." - допълни доц. Иванов.


* На 20 октомври 2014г. доц. Иванов ще представи на дискусия в БСК - Прогноза за електроенергийния баланс до 2025г., изготвена от лабораторията за управление на риска към НБУ. На събитието ще участват бивши министри на икономиката и енергетиката, енергийни експерти и професионалисти, ангажирани с темата.

Доц. Иван Иванов е завършил Технически университет, защитил дисертация и става доктор в областта на техническите науки. Между 1982г и 1993г. е преподавател в Технически университет - София. Избран е за народен представител в 38-то НС, 39-то НС, 40-то НС. През 2007 г. е избран за зам.-председател на ДСБ. Иван Николаев Иванов (ДСБ) е мажоритарен кандидат и водач на листа на Синята коалиция в 27 МИР- Стара Загора за парламентарните избори през 2009 година.