България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

АЗПБ иска пълен мониторинг на законите в земеделието: Ивайло Тодоров

20.10.2014 | 10:29
АЗПБ иска пълен мониторинг на законите в земеделието: Ивайло Тодоров

Асоциация на земеделските производители в България ще предложи цялостен мониторинг на законодателството в сектора пред новото ръководство на МЗХ, събощи директорът на организацията Ивайло Тодоров в Сутрешния блок на Bulgaria On Air на 20 октомври 2014.

Разговорът се води от Иван Нончев.


Още по темата

В последните дни националните медии отразиха широко критиките на ЕК към подготвената от България програма за развитие на селските райони. Къде виждате проблемите? Има ли основание за критиките и за опасения за старта на програмата?

Получиха се бележки, които бяха очаквани.

Ние като НПО бяхме информирани за тях - това са технически бележки и коментари. В медиите бяха окачествени като "критики" и "шамари". Политическото говорене е доста сериозно.

Програмата ще се разработва от пет правителства, две от които служебни.

Това се отразява като коментари - всеки казва, че предишния не е направил нищо, но експертите в министерството са едни и същи, ние като участници в тематичната група сме едни и същи и всеки трябва да положи усилия тези бележки да бъдат отстранени възможно най-скоро.

 

Имате ли опасения, че политизирането на процеса може да се отрази на корекцията по бележките?

Да, ако процесът на работа спре.

Но утре има комитет по наблюдение на старата програма, в която са включени точки с коментари по новата програма.

Считам, че колегите ще бъдат мотивирани да помогнем по изчистването на тези бележки. Истината е, че те са стотици, но са свързани включително и с пунктуационни грешки.

Основните, които ни касаят, изискват общи усилия.

Например за мерките за напояване.

Има и критики към администрацията - анализи, изчисления на ставки, нещо, за което очакваме да бъдем информирани на утрешния комитет.

 

Ако трябва да обобщим: вие не сте притеснени, че програмата може да не стартира навреме? Да се стигне до замразяване и блокиране?

Твърдо считам, че за замразяване и блокиране няма основание да се говори.

С колегите от Румъния коментирахме, че тяхната програма е на същия етап.

Предполагам, че повечето от новите страни-членки са на това положение.

Нормално е да има коментари на Комисията, да се изчистват.

Считам, че забавяне ще има, защото програмата ще стартира евентуално в началото на следващата година.

Предходната програма също стартира една година по-късно. И средствата бяха усвоени, мерките, касаещи земеделските производители дори не достигнаха и бяха усвоени над 100%. При нормална работа от всички страни, не само администрацията, но най-вече от Министерството на земеделието, програмата ще стартира без проблеми.

 

Предстоят други важни нормативни промени - миналата седмица Министерството на земеделието представи промени, които се налагат в Закона за подпомагане на земеделските производители. Голяма част от тях касаят директните плащания от бюджета към производителите. През лятото имаше известно напрежение между по-малките и по-големите производители заради тавана върху субсидиите, стимулиращ по-малките производители. Очаквате ли драстични промени в проекта? Има време за още предложения от асоциациите и НПО.

Излязоха промените в закона. Те интегрират стратегията за подпомагане по директните плащания. Това, което бе прието по-рано и изпратено в Брюксел трябва да бъде въведено в националното законодателство.

Ние ще дадем коментарите си.

Виждаме, че не е отразено определението за активен фермер, което ще бъде част от предложенията ни.

Считам, че законът е много стар, той е от 1998, преправян беше няколко пъти. И това ще бъде едно от предизвикателствата към следващото ръководство на Министерството на земеделието: да направи напълно нов закон за подпомагане на земеделските производители, който да въведе изцяло Общата селскостопанска политика на ЕС, а не да се работи на парче.

В момента се работи точно така по изменение на Закона.

Както и не само по него.

Считам, че трябва да се направи пълен мониторинг на всички закони, касаещи сектора.

Това ще бъде част от предложенията ни към новото ръководство на министерството и новия парламент.

 

Чуйте цялото интервю във видеото.


Ивайло Тодоров е Изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/.

Завършил е Икономическия университет във Варна - специалност Аграрна икономика. Има магистърска степен от Великотърновския университет по специалността „Дипломация и национална сигурност“.

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ е неправителствена организация, регистрирана през 2004.