България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Валери Тодоров: Украйна и Русия са предприели стъпки за сваляне на напрежението в отношенията

17.10.2014 | 12:56 Редактор: Ирина Георгиева
Валери Тодоров: Украйна и Русия са предприели стъпки за сваляне на напрежението в отношенията

Срещата между Путин и Порошенко на 17 октомври на форума "Европа-Азия" показва, че и двете страни са предприели стъпки за сваляне на напрежението в отношенията. Това коментира Валери Тодоров, бивш кореспондент на БНР в Москва в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него развитието на диалога зависи от двустранните срещи, тъй като в по-широк план диалогът страда от липса на съгласувана политика. Колкото и единна да изглежда позицията на европейските страни по отношение на кризата Русия-Украйна, то те имат различни нюанси, допълни Тодоров. 

Разрешението на украинската криза зависи от оценката на причините, защо се е случила, смята Тодоров.

"Поставянето на украинската криза в центъра на диалога между Запада и Русия е грешка, тъй като с Русия може да се разговаря по далеч повече въпроси. В момента световната политика е подложена на силни турбулентни движения - сменен е векторът на сигурността. Грубо казано, ако преди световната политика се въртеше около ядрените точки и струпването на ядрени и конвенционални оръжия, то сега всички интереси се струпват около енергийните точки и енергийните интереси. Същевременно напрежението около тях расте. Расте политическата, икономическата нестабилност, както виждате епидемии, икономически кризи." - коментира журналистът.

Руско-американските взаимоотношения в момента влизат в трудна фаза, тъй като са разрушени всички следвоенни споразумения, засягащи глобалната сигурност и ядрената сигурност, отбеляза Тодоров.

Чуйте останалата част от коментара в следващия видео материал: