fallback

Няма отлив на доверие, опитният Ердоган удържа натиска на опозицията

Мариян Карагьозов и Нора Чолакова описаха актуалната обстановка в Турция

15.05.2023 | 08:36 Автор: Тодор Петров

Напрегната нощ и най-вероятно втори тур на президентските избори в Турция. Разликата между първите двама претенденти за поста се стопява и вече е под 4,5%.

"Гласовете от чужбина също имат значение, там Ердоган води - има около 55-56%. Може изборите да приключат дори на първи тур. Повечето анализи прогнозираха сигурен втори тур. Ердоган води с 2,5-2,6 млн. гласа. Трудно е да се говори за отлив на доверие", коментира в "България сутрин" политологът Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН.

Гостът изтъкна, че оглавяваната от Ердоган коалиция печели абсолютно мнозинство в парламента. Очакванията са били за относителен паритет между неговата коалиция и опозиционната, но те не са се оправдали. Анализатори са смятали, че проблемите в турската икономика ще дадат превес на желанието за промяна, но и тази прогноза не се сбъдна.

"Предстоят две много напрегнати седмици, в които опозицията ще опита да стопи разликата. Психологическото предимство вече е на страната на президента Ердоган. Независимо кой спечели изборите, той ще трябва да подобри благосъстоянието на гражданите. Трудно е да се управлява общество, което е разделено на два толкова големи лагера", каза още Карагьозов.

"Безсънна нощ имаше в цяла Турция, резултатите са изключително оспорвани. Президентът Ердоган има подкрепа на по-малко от 50% от гласоподавателите. Около полунощ стана ясно, че той няма да спечели на първи тур", посочи пред Bulgaria ON AIR кореспондентът на БТА в Анкара Нора Чолакова. 

Социологическите проучвания са давали доста различни прогнози в зависимост от това до коя партия са по-близки, а държавната Анадолска агенция е била обвинена в манипулиране на данните, стана ясно още от думите ѝ.

"Ердоган е изключително умел и опитен политик, който от 21 години е начело на страната. Да не забравяме огромните нови проекти, които бяха реализирани дни преди президентските и парламентарни избори. Много нови жилища бяха построени за пострадалите от земетресенията, започна добивът на газ от Черно море", обърна внимание Чолакова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback