България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

30% от българите правят дарения само в края на годината

Кампанията "Усеща се като Коледа" събира средства за каузи целогодишно, посочи Ефтим Ефтимов

05.05.2023 | 07:49 Редактор: Юлиан Христов

30% от българите съсредоточават даренията си в края на годината. Това показват данни на благотворителната организация "Един процент промяна". В студиото на "България сутрин" Ефтим Ефтимов от организацията обясни, че по Коледа се правят най-много дарения.

"Нашата организация, чрез нашата кампания, се опитва да подсказва на хората, че могат да го правят регулярно. Виждаме различни суми за даряване от 5 до 500 лева. Събирайки от много хора, събираме големи суми за определени каузи", каза Ефтимов.

По думите му има доста организации в България, които работят на кампаниен принцип.

Каузата на "Един процент промяна" има за цел регулярност и ангажираност – правят се 12-месечни каузи на различна тематика и различен проблем. Това означава, че всеки месец се прави по една кауза, за която се събират средства от 1-во до 31-во число, стана ясно още от думите на Ефтимов пред Bulgaria ON AIR.

Откакто съществува организацията, за седем години са събрани и дарени над 1 млн. лв., които са дадени за различни каузи – за деца, възрастни хора, болнични отделения.

Евтимов добави, че като цяло доверието в сектора на неправителствените организации, към които спадат и дарителските кампании, е по-ниско дори от това към съдебната система.

"Едно от основните неща, които правим, е да работим с проверени организации, които са утвърдени в своята сфера", сподели Ефтимов.

Гледайте целия разговор във видеото.