България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нужно ли е да се промени рейтинговата система на висшите училища?

Коментар на проф. Иванка Янкова в Сутрешния блок на България Он Ер

02.10.2014 | 12:00 Редактор: Ирина Георгиева
Нужно ли е да се промени рейтинговата система на висшите училища?

Да се обърне специално внимание върху връзката на образованието с пазара на труда, призова проф. Иванка Янкова, ръководител катедра „Библиотечен мениджмънт” в Университет по библиотекознание и информационни технологии. В Сутрешния блок на България Он Ер, проф. Янкова подчерта, че е необходимо и ново финансиране на университетите.

"Държавата трябва да се ангажира, защото през последните години университетите сами търсеха пазар за своите студенти. Наистина за една част от студентите, те намират пазар, но за една голяма част  - Не."- обясни проф. Янкова.

Нужно е да се направи проучване от какви специалисти се нуждае страната ни, смята проф. Янкова и силите да се насочат към професионалното развитие, а не да се правят нови специалности само, защото са модерни.

Проф. Янкова заяви, че в момента липсва обобщена информация, но в момента в МОН се прави нова информационна система, която ще обобщи всички университети,които са свързани не само с образованието, но и с иновациите.

"Въпросът с финансирането на университетите е много тревожен и според колегията трябва да се разреши много бързо този въпрос. Не може непрекъснато да се говори колко е важно образованието, а и да не се залагат инвестиции в него - трябва да е обвързано с качествени показатели."- смята проф. Янкова.

Рейтинговата система не е достатъчно добра, защото е базирана само на една информационна система, коментира проф. Янкова. По нейни думи системата не обхваща иновациите и съвременните модерни системи за образование, както и не може да се види как се развиват кадрите.

Какви промени са още необходими? Вижте коментара на проф. Янкова в следващия видео материал: