България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Миков: Либерализацията на пазара ще доведе до справедлива цена на тока

Увеличението на тока с 10% няма да покрие дефицитът на НЕК, смята експертът

30.09.2014 | 10:49 Редактор:
Георги Миков: Либерализацията на пазара ще доведе до справедлива цена на тока
Георги Миков: Либерализацията на пазара ще доведе до справедлива цена на тока

Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до справедлива цена на електроенергията, спокойствие и дългосрочност. Това заяви бившия шеф на електрическата компания Георги Миков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него увеличението на тока с 10% няма да покрие дефицитът на НЕК, а загубите са натрупани заради различната политика на правителствата през последните години. Експертът смята, че ДКЕВР е трябвало първо да изчерпа възможностите за предоговаряне, а след това да вдига цената на тока.

"Защо е нужна либерализацията? Защото явно чрез административни мерки, които до сега са прилагани под различни форми и различни заклинания, под различни работни групи и помощи от Европейската световна банка, за които ние дори не си позволихме да ги отворим последната година при предишното правителство и нито една от тези мерки не беше изпълнена и се оказа, че няма да достигнем добри резултати след като НЕК има този резултат като обществен доставчик." - обясни Миков.

Миков обясни какво точно означава определението "обществен доставчик".

"Какво означава този обществен доставчик? По силата на закона за енергетиката на НЕК са вменени задължения да изкупува всичката енергия, която е произведена от ВЕИ, присъединена към преносната мрежа на България и да изкупува, да компенсира чрез изкупуване индиректно енергията произведена от възобновяеми източници, които са присъединени към разпределителните мрежи; да изкупува енергия, която в миналото е предвидена, че ще е необходима на България, произведено от централи с дългосрочни договори; да изкупува на преференциална цена когенерационната енергия - и всичко това в името на крайния потребител." - допълни експертът.

Пълният коментар в следващия видео материал: