fallback

Парите за актуализация на бюджета на НЗОК са налични, смята Петко Кенанов

Исканата актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде спокойствие на цялата система, а и на пациентите

26.09.2014 | 13:04 Автор: Ирина Георгиева

Допълнителното средства от 100 млн. лева, които НЗОК поиска вчера (25 септември) ги има в бюджета на Здравната каса като остатък от предходната година и само трябва да се даде разрешение да се използват. Това заяви членът на Надзорния съвет на здравната каса Петко Кенанов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него исканата актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде спокойствие на цялата система, а и на пациентите.

Експертът коментира и хроничната липса на средства в НЗОК. Според него няма държава в света, на която да й стигат парите за здраве. Едно грешно решение на 41-то Народно събрание у нас пък е причината много хора да не плащат здравните си осигуровки, смята Кенанов.

"Според мен трябва да мине малко време нещата да се успокоят от тази нервна обстановка в държавата. Наистина бяха направени грешни стъпки в тази насока, защото по-предишния парламент отне на Здравната каса милиард и половина и това беше грешен сигнал, защото тези пари бяха на здравноосигурените граждани, а не на държавния бюджет. Тогава, когато всеки може да бърка в здравната ви осигуровка питате защо да плащате такава като се появи следващ такъв. Поне според мен този лош сигнал трудно ще отшуми." - обясни Кенанов. 

Има стъпки, които могат да намалят „течовете” от бюджета на Касата, смята Кенанов. Една от тях е въвеждането на електронни здравни карти. Друго предложение на експерта е броят на болниците „ да не расте като гъби след дъжд”, а да бъдат правени предварителни разчети. В момента, в който се появи нова болница и бюджетът на Здравната каса излиза на дефицит, отбеляза Кенанов.

Чуйте още:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback