България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Димитров: Цената на тока да се определя на пазарен принцип и от различни доставчици

26.09.2014 | 12:30 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Димитров: Цената на тока да се определя на пазарен принцип и от различни доставчици

За да се преодолее кризата в енергетиката, цената на тока трябва да се определя на пазарен принцип и от различни доставчици. Това заяви в Сутрешния блок на България Он Ер професор Димитър Димитров, директор на Икономическия институт към БАН. Той определи като нормална, чувствителната реакция от страна на обществото и бизнеса по отношение поскъпването на електроенергията.

"От една страна, ако погледнем в числа, в центове, в евро, в лева, това е най-ниският ток в целия ЕС. Обаче, ако погледнем от гледна точка на покупателната възможност и как се отразява върху възможностите на българските граждани, тогава отиваме най-горе в класацията."- обясни Димитров. 

Проблемът е какво да се прави с цената на тока, смята Димитров. Според него въпросът е дали да е социална или да се вкара и пазарът.

"Да се вкара пазарът и в максимална степен цените да се определят на пазарна основа. Говоря за всички абонати. Когато говоря за естествен монопол, това означава, че вътре в пазарните отношения има и дефекти. При нас това е проблемът - по какъв начин да се преодолеят дефектите." - коментира Димитров.

Нивото на енергетиката наистина е критично, подчерта експертът. По негови думи оказва се, че секторът, който смятаме за гръбнакът на икономиката е с няколко милиарда задължения. Димитров заяви, че най-вероятно ще последва още едно увеличение на цената и след повишението с 10%. Нужно е да се състави цяла система от мерки, смята експертът. Те трябва да са насочени освен към най-бедните, а и към малкия бизнес.

Пълният коментар в следващия видео материал: