fallback

Близо 80% от пенсионерите у нас работят в различни форми на заетост, смята Иван Нейков

Финансова е причината за допълнителния труд на пенсионерите

25.09.2014 | 10:50 Автор: Ирина Георгиева

Близо 80% от всички пенсионери у нас работят в различни форми на заетост, в това число влизат самонаетите, хора, които работят в личните си стопанства и тези, които са в сивата икономика. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи хората са принудени да работят, заради ниските си пенсии и необходимостта от допълнително доходи.

"Няма как с тази средна пенсия от около 300 лева да се осигури такъв стандарт на живот, какъвто си имал преди да се пенсионираш. Поради това голяма част от хора, които са пенсионирани, поради икономически причини са принудени да търсят други доходи. И те са готови да ги получат дори и без осигуровки, дори без трудов договор, заради това, че те вече имат статута на пенсионер и тогава никое изследване не може да ги услови тази група от хора." - обясни Нейков.

Бившият социален министър коментира, че ако бъдат направени 3 неща в рамките на следващите 5 години ще има осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Според Нейков стъпките са следните:

Първа стъпка е нова политика по доходите.

"Пазарът има приоритети, които трябва да бъдат показани през политиката по доходите. Единият от приоритетите е квалифицираният труд, тоест ние нямаме механизъм в момента, при който, ако един човек си повишава квалификацията, ако стане по-високо квалифициран - това да се отрази на заплатата. Това е само една от пистите, по които трябва да се движи една нова политика по доходите. Друга посока е разкриване на възможността хората да работят на повече места - това е възможно и много хора го желаят, но от къде идва големият проблем - от един невероятен консерватизъм в сферата на пазара на труда." - поясни Нейков.

Втората стъпка е нов размер на осигуровките.

"Една от причините, за да се достигне до този ужасен дефицит в НОИ е неразумното намаляване на размера на осигуровките. В продължение на близо 10 години ние ги намалявахме ей така - защото има избори, защото трябва да обещаваме.Давам си сметка на какъв огън ще се пържи следващият социален министър. Без увеличване на осигуровките е невъзможно. Единственият начин без увеличаване на осигуровките е повишаване на доходите. " - обясни експертът.

Третата стъпка е стъпка е нова възраст при пенсиониране и стаж.

"Този израз, който използвах до момента "ново" - "нова политика по доходите"; "нов размер на осигуровките"; "нова възраст при пенсиониране" - трябва да се замени с "увеличаване"." - подчерта Нейков.

Според бившият социален министър това са стъпките, които новото правителство трябва да направи в областта на Пенсионно осигуряване.

На 24 септември излезе анализ на Евростат за състоянието на населението на пенсионна възраст в ЕС-28 през 2012 г. Данните показват, че малко над 45% от пенсионерите у нас, които продължават допълнително да се трудят, правят това поради финансови причини.

Около 15 на сто от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да увеличат бъдещите си пенсионни доходи и едва под 10 на сто правят това заради удовлетворението от работата.

Броят на пенсионерите у нас е около 2,2 млн. души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер у нас достига около 2500 лева годишно.

В Норвегия и Дания над 80 на сто от възрастните хора работят за удоволствие. На другия полюс са пенсионерите в Румъния, Гърция, Словакия, Литва и Латвия.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback