На 11 и 12 февруари ще се проведе традиционният фестивал на сланината и греяната ракия в Априлци.
"Провежда се за първи път след пандемията от Ковид-19, новото е, че ще бъде два дни. Досега вторият ден беше за реанимация, но тази година никаква реанимация, който издържи", заяви кметът на община Априлци - Тихомир Кукенски пред "България сутрин".
Три конкурса съпътстват програмата - за най-добра сланина, най-блага греяна ракия и най-вкусно ястие със сланина. Допуснат се само местни хора в конкурсите, уточни кметът.
"Сланината при нас няма аналог в страната, няма как да допуснем изкривяване на продукта. А журито е с опит, вече 10 години оценява сланината и ракията", каза Кукенски пред Bulgaria ON AIR.
Програмата ще бъде открита в 9 часа с 20 гайдар от Гайдарски състав "Родопски полъх" - Челопеч, гвоздеят на програмата ще бъде Валя Балканска. Гостите на фестивала ще могат да премерят сили в различни състезания.
На фестивала на сланината и греяната ракия се очакват гости цялата страна, дори от Варна, Бургас, София, както и гости от Турция и САЩ.
Една от най-големите атракции на събитието е приготвянето на "бабина гозба".
"Приготвя се от 500 яйца, 50 кг сланина и 30 кг праз лук. Готви се за 2 часа и половина. Накрая почти става бой кой да се добере до чорбаджийския тиган", каза Тихомир Кукенски.
Гледайте целия разговор във видеото.