fallback

Димитър Абрашев: Евроексперти ще следят избора на председател на Върховния касационен съд

Предстои да стане ясно и как ще бъде извършено гласуването, коментира журналистът

11.09.2014 | 12:05 Автор: Мариета Иванова

Евроексперти ще следят избора за председател на Върховния касационен съд, който ще се състои през септември, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air журналистът Димитър Абрашев. Той посочи, че един от ключовите спорни моменти е как ще се извърши самото гласуване.

„На предишния голям избор, този за главен прокурор, беше въведено електронно гласуване. Но според много неправителствени организации този метод не работи добре, защото се гласува според реда на постъпване на кандидатурите. И се смята, че като се гласува за първия, изборът за втория вече предизвестен. Това, според някои наблюдатели не е равнопоставеност - няма я онази независимост, когато гласуваш с интегрална бюлетина и резултатът излиза едновременно за всички. От друга страна, Висшия съдебен съвет е категоричен, че електронната система е независима и няма как да бъде манипулирана“, поясни още Абрашев.

Той допълни, че друг важен момент е какви послания ще бъдат отправни и кой кого ще подкрепи. Абрашев посочи, че има опасения, че двете кандидатури- на Павлина Панова и на Таня Райоковска, ще получат еднакъв брой гласове, в резултат на което процедурата ще трябва да бъде повторена. - „Според неправителствени организации целта е да няма избор на първото гласуване, за да се изчака да мине вотът за парламент“, коментира още Абрашев.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback