България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ползите от надпреварата- Европейска столица на културата

08.09.2014 | 12:18 Редактор: Мариета Иванова
Ползите от надпреварата- Европейска столица на културата

Уникалното на надпреварата „Европейска столица на културата“ е в това че градовете- участници изключително много се състезават помежду си и то без да получават средства от Европейския съюз, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Светлана Ломева, директор на Асоциация за развитие на София. Тя допълни, че наградата „Мелина Меркурий“, която е около 1.5 млн. евро, се получава в самата година, когато избраният гард е „европейска столица на културата“. Останалите кандидати печелят докато се състезават, стана ясно от думите на Ломева. Тя допълни, че всички градове- кандидати са представили изключително добри концепции, които впоследствие могат да реализират.

„Това, което правим с апликационните си форми, е да предложим програма и че можем да намерим  пари за осъществяването й. Така, София в момента има един много добър план, който продължаваме да изпълняваме и имаме идея откъде да дойдат парите,“ коментира Ломева.

Пловдив има много богат културен календар, който се развива от години, коментира на свой ред Джема Барух, изпълнителен директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“. По думите ми това, наред с богато историческо наследство на града, е натежало при избора на Пловдив за „европейска столица на културата“.

Вижте пълните коментари от видео файла.