Инфлацията удари цените на закуските. Александър Дерижан е съсобственик и управител на пекарна в София. Той наблюдава ръст в цените на всички суровини в сравнение с миналата година.
"Със сигурност е между 20 и 30 процента на всички суровини, с които работим, с изключение на брашното, където е по-малък ръстът, около 15%. Увеличение има при сиренето, млякото, яйцата. В момента едно яйце струва 41 стотинки, със сигурност сме купували яйцата под 30 стотинки миналата година по това време, така че сами можете да прецените каква е разликата - доста сериозна", заяви Александър Дерижан.
Цените на електроенергията и наемите на помещенията също влияят на крайната стойност.
"Почти всички уреди, които работят в обекта, са на ток. От миналата година по това време има голяма разлика в цената. Държавната субсидия, която поема разликата в цената на тока от определена цена на киловатчас нагоре - това се отрази много стабилизиращо. И двата ми обекта са под наем, както и още два, които използвам за склад. В почти всички договори за наем има клауза, която предвижда актуализация на наемната цена заедно с нивото на инфлацията, при нас това също се е случило", уточни управителят на пекарната.
Големи са разходите и за индексация на заплатите на работниците в пекарната. Персоналът е около 40 човека. За миналата година възнагражденията са актуализирани 3 пъти.
Според Дерижан няма спекула в бранша заради конкурентната среда. Високите цени на суровините и на енергоносителите го карат да обмисли енергийно ефективни алтернативни, които да намалят разходите му.
"Тази година в пекарната подменихме основните ни фурни за печене на хляб с много по-високо технологични и по-енергийно ефективни. Също така мислим за монтаж на фотоволтаична инсталация, която да ни помага с консумацията", сподели плановете си Дерижан.
А въпреки поскъпването на тестените изделия, не се наблюдава спад в търсенето. От бранша се притесняват, че евентуални бъдещи поскъпвания на суровините и електроенергията могат да се окажат фатални за бизнеса, а продажбите значително да намалеят.
Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.