fallback

Калоферци в екстаз: С мъжкото хоро в Тунджа накарахме цяла България да изтръпне

Чест е за нас почти навсякъде да се прави този ритуал, заяви кметът Румен Стоянов

06.01.2023 | 07:35 Автор: Елеонора Танева

Извадиха богоявленския кръст от река Тунджа в Калофер под звуците на тъпани и гайди. Той беше даден на най-малкия участник в мъжкото хоро, а всяко от децата в реката вдигна кръста. 

Леденото хоро беше поведено от кмета Румен Стоянов под звуците на песента "Залюбила е Василка". Температурата на водата е около 5-6 градуса. 

"Днес е и рождената дата на Христо Ботев. Ние всички сме длъжни само да се прекланяме пред този човек. А днешният ден се отличава от всички други - ние сме празнували този празник, нашите деди са го правели, предаваме го на младото поколение. Няма значение каква е температурата на водата. На днешния ден сме се къпали на минус 25 градуса, и при по-топла вода. За нас е важно да спазим традицията", заяви кметът на Калофер в ефира на "България сутрин".

Традицията повелява в Тунджа първи да влязат калоферци. В началото това "предимство" срещна съпротивата на гостите на града, но с времето те приеха съображенията на местните.

"Този празник  е създаден от калоферци, накара цяла България да изтръпне, всички да се сетят, че има Богоявление, което е чест за нас - почти навсякъде да се прави ритуалът", подчерта Стоянов пред Bulgaria ON AIR. 

Участниците в мъжкото хора са облечени в народни носии, които оставиха на брега, а в Тунджа влязоха по бели ризи.

Мъжкото ледено хоро в Калофер все още не покрива критериите на ЮНЕСКО за включване сред образците на световното нематериално културно. Важното е, че на Йордановден стотици хора се събраха за поредна година край Тунджа, за да участват или да бъдат съпричастни с традицията.

"Обичаме българското, занимаваме се с фолклорни танци, обичаме традициите. Калофер е специален град, били сме на реки като Осъм, Вит, Искър. Там сме скачали за кръста. Затова сме тук", каза гост на Калофер от плевенското Ново село.

След ритуала всички ще отдадат почит на Христо Ботев пред мемориалния комплекс в града.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България сутрин
fallback