Стопанската камара излезе с предложение ДДС за храни и напитки да стане 9%.
"Няма да има промяна в ДДС за храните освен за хляба и брашното, детските храни, храната в ресторантите. Аз съм противник за изцяло намаляване на ДДС-то. Вярно е, че в ЕС повечето страни имат такава практика, даже се препоръчва от Комисията. 52% от приходите в държавата са от ДДС, само 26% са от данъците върху доходите. Имаме обърната структура в сравнение с другите европейски страни", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.
"Цената на потребителската кошница, това са цените на дребно. Два пъти ще нарасне цената на производството. Реколтата от пшеница ще бъде 2 пъти по-скъпа за производителя. Енергията поскъпна, тя е със 70-80% по-скъпа от миналогодишната. Произвеждаме скъпо брашно от скъпа пшеница", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.
Доц. Боюклиев обясни, че това не е само в България и че целият модел на интензивно земеделие, който имаме в Европа, без торове - е немислим. Производството става много скъпо, трябва преструктуриране и да се търсят други пътища."Ако говорим за производството, поне 2 пъти ще бъде по-скъпо в сравнение с миналата година. Ако говорим за цените на дребно, има много фактори. Зърното е в основата на всичко. Ние критикуваме зърнопроизводителите, че това всичко е суровина и отива за износ. Но в края на краищата това зърно е фураж, а фуражът е мляко и месо", изтъкна доц. Боюклиев.
Той отбеляза, че старата реколта се е изчерпала и сега консумираме новата, а най-висока ще е цената на зърното през януари и февруари, но е трудно е да се прогнозира кога точно ще се отрази това върху цените на дребно. Той е убеден, че земеделските производители трябва да се приготвят за 2 пъти по-скъпо производство и прогнозира по-скъпо сирене догодина.
"Аз съм противник на евтините храни. Храната трябва да бъде качествена и скъпа и трябва да имат хората доходи, за да я купуват. По-добре да събираме ДДС-то за храните и да го влагаме в истинските традиционни български продукти", категоричен е събеседникът.Той се учудва на Стопанската камара, защото по този начин стимулират вноса, а не родния преработвател, който работи с наша суровина и произвежда наша продукция. Също така не вижда ефект от нулевата ставка върху хляба и брашното, защото те все пак са поскъпнали.
"2023-а ще бъде по-лоша, защото това ще бъде година, в която трябва да се преустроим, да преструктурираме производството, трябва да отидем към биоземеделие. Там няма нужда от толкова торове, машини за преработка и т.н.", подчерта доц. Огнян Боюклиев.
Гледайте целия разговор във видеото.
преди 1 година