България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обстановката в Полша е по-спокойна, има нови спекулации за украинските ракети

Боян Станиславски подчерта, че реакцията на водещите западни страни е била ключова за потушаването на ситуацията

17.11.2022 | 09:40 Редактор:

Няма данни, че инцидентът в Полша се дължи на умишлени действия, нито че Русия подготвя военно нападение срещу НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след извънредно заседание на Северноатлантическия съвет.

"Обстановката днес е много по-спокойна в сравнение с вчерашния ден. Вече има консенсус, че става въпрос не за някакви руски ракети, изпратени от руска територия, руската армия или от териториите, управлявани от Русия в Украйна, а става въпрос за 2 ракети съветско производство, които се използват от украинската армия", каза от Полеша журналистът Боян Станиславски в "България сутрин".

Той коментира, че тонът и коментарите вече са по-спокойни.

"Вчера станахме свидетели на едни доста емоционални, дори безотговорни коментари на някои полски политици, но като се разбра, че хора като Джо Байдън и такива, представящи НАТО или американските власти, излязоха с доста твърди становища относно произхода на този инцидент и на тези ракети, ситуацията започна да се поуспокоява и общественото мнение също", добави Станиславски пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът посочи, че днес са започнали други спекулации по отношение на това дали украинските ракети съвсем случайно са попаднали на полска територия и дали зад инцидента няма друг замисъл. Той допълни, че обстановката в Полша е много обтегната след началото на войната в Украйна.

"При условие, че след като се разбра, че тези експлозии са резултат на падане на ракети, полските политици, специално тези, които са най-яростно антируски настроени, веднага призоваха да се задействат чл. 4, чл. 5, целия НАТО-вски договор. Но след като видяхме каква е реакцията на водещите западни страни, риториката се промени и оттогава това не се разсъждава като реален сценарий", уточни журналистът.

Според него, въпреки че Полша е по-самостоятелна държава от България, тя все пак е прекалено слаба и периферна, за да взема такива сериозни решения в глобален мащаб.

"Ако някой наистина твърди, че има опасност Русия да нападне Полша, то трябва такъв коментар първо да покаже някакви сериозни доказателства", категоричен е Станиславски.

Гледайте целия разговор във видеото.