България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Актуализация на бюджета е необходима, но трябва да залегнат сериозни реформи

Коментар на икономиста Георги Ангелов

29.07.2014 | 11:12 Редактор: Ирина Георгиева
Актуализация на бюджета е необходима, но трябва да залегнат сериозни реформи

Актуализация на бюджета е необходима, но трябва да залегнат сериозни реформи в проблемни сектори като здравеопазване, съдебна система и митници. Това заяви в Сутрешния блок на Българи Он Ер икономистът Георги Aнгелов. Според него основният въпрос в спора за актуализацията е от кого да бъде направена - от сегашният или следващият парламент.

"Ако няма реформи и движение в добра посока,тенденцията е на влошаване- и приходите спадат, и разходите се увеличават. Така е в митниците, в МВР, в съдебната система, в здравеопазването и т.е. - понеже няма воля за реформи. След няколко дни няма да има и кой да прави реформи като няма да има парламент. Резултатът е, че разходите растат, докато приходите не се събират. Оттам вече съвсем нормално се получава въпросът - или правим реформи,  но трябва от някъде да се увеличат приходите, и понеже няма откъде да се увеличат, пак се отива към увеличаване на дефицита," обясни Ангелов.

Спорът е дали да се признае дупката в бюджета, която вече съществува, коментира Ангелов. По негови думи, проблемът идва от приходите. Той коментира, че за първите пет месеца са събрани само 240 млн. лева повече от миналата година, докато планът е 2 млрд. лева. за цялата година.

"Факт е, че приходите ги няма. Все едно е дали ще ги напишем в Закона за бюджета под формата на актуализация или просто няма да го напишем- те няма да си изпълнят приходите. Така или иначе дефицит съществува обективно. Проблемът е обаче, че той трябва да се финансира," коментира икономистът.

Ако Служебното правителство има достъп до външни заеми и допълнително инструменти за реакция, то ще може да работи много по-спокойно, смята Ангелов.