България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър Маргаритов: С проверки и закон ще ограничим употребата на райски газ

"КЗП ще бъде натоварена до краен предел", посочи той

27.07.2022 | 09:24 Редактор: Ваня Кузманова

Как ще се осъществява контролът за разпространението на райски газ у нас? 

"Това е сериозен проблем, който има отражение върху живота и здравето на децата ни. Министър Нинова много ясно каза какво предприемаме. На първо място е контролът на КЗП, която се явява нещо като отряд за бързо реагиране. Чрез проверки да се ограничи продажбата на този артикул, докато се разбере дали той е опасен. На второ място е да се приеме законодателна промяна, която посочва, че наред със забраната за алкохол и наркотици, се забранява продажбата на райски газ за лица под 18 години", посочи зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов в студиото на "България сутрин". 

По думите му законодателната промяна трябва да стане час по-скоро, защото всяка минута е ценна и има доказани с медицински доклади вредни ефекти от употребата на райски газ. 

"Комисията ще бъде натоварена до краен предел. Предвидили сме допълнителни средства, за да могат да бъдат привлече още хора. Ще направим така, че да бъде уплътнено навсякъде. Контролът за мерките също е в ход. Той показва доста добри резултати. Стабилизирани са цените на повечето стоки от малката потребителска кошница. Работи отстъпката за горивата", заяви Маргаритов пред Bulgaria ON AIR

Той изтъкна, че комисията е контролен орган по обща безопасност и при извършването на проверки тя има право да издава заповеди за временно спиране, докато не се произнесат компетентните органи.

"Може да се издаде и заповед за изтегляне от пазара в случай, че тази стока бъде доказано опасна. Когато някой разпространява на пазара доказано опасна стока, глобата е до 25 хил. лв., а може да има санкция, че не изпълнява заповедта за временното спиране", заключи зам.-министърът на икономиката. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК