fallback

Нихат Кабил подкрепи новия шеф на ДФ Земеделие Атанас Добрев

15.07.2014 | 10:26 Автор: Ирина Георгиева

Винаги има опасност за земеделските стопани да загубят евросредства, но при сериозна мобилизация от страна на новото ръководство на ДФ "Земеделие" всички натрупани проблеми в сектора могат да бъдат преодолени. Това заяви Нихат Кабил, бивш министър на земеделието в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него новият изпълнителен директор на фонда Атанас Добрев има три основни отговорности: да си върши задълженията прозрачно, работата му да е в синхрон с министерството и най-вече да си сътрудничи с европейските структури и фондове.

"Ако говорим за реална опасност за средствата за българското земеделие от ЕС, те са в две неща. Първо тук, в онзи аспект на 2000 - 2500 (различни цифри чувам), договори, които даже има една версия, че са въведени в ИСАК системата като неразплатени договори, а видите ли все още не били подписани от г-н Николов и г-жа Александрова, но не знам дали е така. От друга страна съответно използвайки целия ресурс на програмата за следващия период да не се допуснат грешките, които бяха допуснати преди това." - коментира Кабил.

Аграрният сектор се нуждае от прозрачност, спокойствие и предвидимост, подчерта Кабил. По негови думи Атанас Добрев има нужният опит и екип, за да успокои сектора.

"На фона на една много тежка година с много дъждове, с много градушки, с реколта, която беше похабена на много места, с трудна жътва." - допълни Добрев.

Нужно е да има планове предаване на аграрния сектор, за да се върши добра работа, отбеляза Кабил. Той изрази надежда, че следващият министър ще бъде отговорен.

"Водещият в националната политика и в прилагането на селскостопанската политика в нашата страна - това е министърът и министерството. Той носи върховната отговорност, както пред българското общество и българските фермери, така и пред ЕС, ЕК и пред Съвета на министрите по земеделие, където той е член." - допълни Кабил.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback