България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нихат Кабил подкрепи новия шеф на ДФ Земеделие Атанас Добрев

15.07.2014 | 10:26 Редактор:
Нихат Кабил подкрепи новия шеф на ДФ Земеделие Атанас Добрев
Нихат Кабил подкрепи новия шеф на ДФ Земеделие Атанас Добрев

Винаги има опасност за земеделските стопани да загубят евросредства, но при сериозна мобилизация от страна на новото ръководство на ДФ "Земеделие" всички натрупани проблеми в сектора могат да бъдат преодолени. Това заяви Нихат Кабил, бивш министър на земеделието в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него новият изпълнителен директор на фонда Атанас Добрев има три основни отговорности: да си върши задълженията прозрачно, работата му да е в синхрон с министерството и най-вече да си сътрудничи с европейските структури и фондове.

"Ако говорим за реална опасност за средствата за българското земеделие от ЕС, те са в две неща. Първо тук, в онзи аспект на 2000 - 2500 (различни цифри чувам), договори, които даже има една версия, че са въведени в ИСАК системата като неразплатени договори, а видите ли все още не били подписани от г-н Николов и г-жа Александрова, но не знам дали е така. От друга страна съответно използвайки целия ресурс на програмата за следващия период да не се допуснат грешките, които бяха допуснати преди това." - коментира Кабил.

Аграрният сектор се нуждае от прозрачност, спокойствие и предвидимост, подчерта Кабил. По негови думи Атанас Добрев има нужният опит и екип, за да успокои сектора.

"На фона на една много тежка година с много дъждове, с много градушки, с реколта, която беше похабена на много места, с трудна жътва." - допълни Добрев.

Нужно е да има планове предаване на аграрния сектор, за да се върши добра работа, отбеляза Кабил. Той изрази надежда, че следващият министър ще бъде отговорен.

"Водещият в националната политика и в прилагането на селскостопанската политика в нашата страна - това е министърът и министерството. Той носи върховната отговорност, както пред българското общество и българските фермери, така и пред ЕС, ЕК и пред Съвета на министрите по земеделие, където той е член." - допълни Кабил.