България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Български възход" влиза на мястото на ИТН при следващи избори?

Политолозите Даниел Смилов и Слави Василев с коментар за възможните политически сценарии

15.07.2022 | 09:30 Редактор: Петя Кръстева

Според социологически проучвания, дори след нови избори, парламентът, който ще получим, няма да е толкова различен. Най-много на мястото на "Има такъв народ" да влезе партията на Стефан Янев. Това заяви политологът Даниел Смилов в ефира на "България сутрин".

В отговор на въпрос дали е възможно от ИТН да се отцепят още депутати, за да бъде постигнато мнозинство, Смилов подчерта, че в партията има реална дилема, тъй като голяма част от депутатите са избрани заради личната харизма на Слави Трифонов. По думите му обаче, за тях е било гласувано и заради конкретния им съдържателен мандат. 

"Може да се очаква продължаващо разцепление на ИТН. Още повече, че от новите социологически прогнози е видно, че няма големи шансове да влезе в следващото Народно събрание, заради което имат интерес да съставят правителство в това", каза политологът, допълвайки, че ИТН е напът да "разтури трето Народно събрание". 

"Обществото едва ли иска правителство от толкова разнородни партии, които не намират обща спойка на идеологическа основа. Такова обаче е менюто. Консултациите няма да доведат до някаква форма на кооперация между партиите", коментира колегата му - политологът Слави Василев пред Bulgaria ON AIR

"Има някаква вероятност за успех, но е по-голям шансът да преминем към нови избори. Трябва все пак да се опита - този вариант е "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" да съставят управление с помощта на депутати най-вече от ИТН", подчерта Смилов.

Според него е по-вероятно третият мандат да отиде при БСП, тъй като партията е по-близка идеологически до президента Румен Радев. 

"По-успешен обаче би бил мандатът, ако отиде при "Демократична България", защото формацията е по-близка до "Продължаваме промяната" идеологически", категоричен бе той.

"Демократична България" говори за технократично и експертно правителство. Това не е толкова лоша идея, ако бъде съчетана със създаването на коалиционен съвет, който да решава важните въпроси. Това беше нещото, което спираше работата в предходната четворна коалиция", констатира Смилов.

Той е на мнение, че от БСП ще настояват лидерите да останат в правителството, за да може Корнелия Нинова да запази министерския си пост

Политолозите се оказаха на противоположно мнение по отношение на доставките на природен газ за България.

"В разгара на лятото сме, има газ за юли, за август тепърва се договаряме... Това не ми се струва устойчиво нито за бизнеса, нито за хората. Това са реалните маркери, по които хората оценяват една власт", обобщи Слави Василев. 

Събеседникът му обаче констатира, че основните въпроси са два и са свързани с това какви стъпки ще предприеме потенциалното служебно правителство на Румен Радев - ще върне ли договора с "Газпром" и 70-те руски дипломати.

"Не е сериозно да говорим, че България ще бъде в по-добро положение, ако се върне към руските доставки", категоричен бе Смилов.

Според Василев обаче, България няма друг изход, освен да се върне към доставките на руски газ, ако "някой не дойде и не ни каже как изведнъж може да подпишем дългосрочен договор за доставка на втечнен газ". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК