fallback

Горещ въздух от Африка нахлува у нас, очакват ни доста високи температури

"По Черноморието много бързо ще се оправи времето", прогнозира синоптикът Александрина Янкова

11.07.2022 | 08:31 Автор: Ирена Бакърджиева

През почивните дни на много места в страната имаше интензивни валежи и гръмотевични бури. 

"Все едно беше есен в разгара на лятото, имаше гръмотевици в района на Асеновград и Ловеч. Те не нанесоха сериозни щети. По-сложна беше обстановката в Монтана, където поройни валежи успяха да блокират улиците на места", каза синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Тя съобщи, че днес утрото е хладно, но ще има много слънчеви часове. Очаква се ветровито време, на места скоростта на вятъра в страната ще достигне до 50 км/ч. В източните части ще има краткотрайни валежи.

Синоптикът прогнозира в студиото на "България сутрин", че обстановката в страната ще се задържи такава и утре. Във вторник ни очаква разкъсана облачност, слънчево и по-ветровито време с кратки превалявания в източните райони.

"В момента температурите са под нормата, но това много бързо ще се нормализира още в средата на тази седмица. От сряда очакваме повишение на температурите. Щом времето започне да се оправя на Балканите, веднага ще се отрази и на нашата страна. От Северна Африка горещ въздух ще нахлуе в страната, ще обхване западната и централната част от Европа и Балканите, и у нас ще се усети повишение на температурите", обясни Янкова.

Очаква се да усетим температури от порядъка на 32-34 градуса, а в Европа ще усетят доста по-екстремни температури.

"По Черноморието много бързо ще се оправи времето. Ще има повече слънце. В сутрешните часове ще има разкъсана облачност, но това няма да пречи на плажуващите. Очакват се краткотрайни превалявания по северното крайбрежие", каза още синоптикът.

По думите ѝ времето ще бъде благоприятно за почивка както в Гърция, така и в Турция. Температурите ще бъдат между 30 и 32 градуса с много слънчеви часове до петък, след което ще има облачен период.

"В планините ще бъде с разкъсана облачност, по-ветровито време, ще бъде прохладно, приятно за разходки, валежи не се очакват", добави Янкова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback