fallback

ВЕИ производителите видяха мощна атака на ДКЕВР срещу зелената енергия

Проблемът на задлъжнялостта на НЕК е в нереформирания сектор, коментира председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова

30.06.2014 | 11:11 Автор: Ирина Георгиева

Заключението на ДКЕВР, че възобновяемите енергийни източници са сред основните причини за големите задължения на НЕК е мощна политическа атака срещу зеления сектор, заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация

Още по темата

Меглена Русенова в Сутрешния блок на България он ер. Тя подчерта, че през последните 4 години ВЕИ-производителите са инвестирали около 6 млрд. лева в българската икономика, изпълнявайки българския закон и европейските директиви.

"Проблемът според нас е нереформираната държавна енергетика, липсата на категорични реформи в енергийния сектор, които го поставят в условие на изпълнение на пакета политики на ЕС в областта на климата и енергетиката,“ коментира Русенова.

Тя подчерта, че възобновяемата енергия е по-евтина от производството електроенергия от въглища в централите, например. Цената на електроенергия от фотоволтаични централи е 176 лева, а тази от топлофикация е приблизително 280лева, допълни Русенова.

„Имаше конкретни стъпки, които можеха да спасят НЕК от състоянието, което се намира в момента“, подчерта експертът.

Тя подчерта, че ДКЕВР трябва да спазва закона и да взима законосъобразни решения. По нейни думи опитът на регулатора да подготви българските граждани за повишението на цената на електроенергия за домакинствата от октомври почива на едни "манипулационни" данни.

"Фалитът на НЕК е причинен от поредица незаконно съобразни и политически мотивирани решения на регулатора," заяви Русенова.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback