След спирането на доставки на руския газ се очаква повишение на цената на хляба.
"От вчера има покачване на доставните цени. Големият въпрос е ще има ли български хлебари. За да се формира себестойността на хляба, влияят повишените разходи на енергоносителите, очаквано повишен разход на газта, повишен разход на брашното, маята, опаковки и не на последно място - цената на човешкия труд", заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева в "България сутрин".
"Надценката на продавачите е от 20 до 40%. Непозната надценка за най-бързо оборотната храна - с такива маржове в Европа не се работи", подчерта Кукушева пред Bulgaria ON AIR.
"Потребителят веднага ще усети намаляване на цената с 20%. Абсолютно ултимативно си позволяваме да поставим допълнителни изисквания. Ако правителството не отпусне компенсации за цената на тока и газа за предстоящите месеци, ще има последващо покачване на цената на хляба", настоя Кукушева.
В момента масово се затварят малки пекарни и големи заводи, защото не могат да издържат на икономическите условия, алармира тя."ООН заяви, че ще има голям недостиг на хранителни суровини. В система на дефицит цените се покачват без прогноза. Никой не може да предвиди докъде ще стигне цената на пшеницата. В България нямаме продоволствен проблем по отношение на зърнени култури. Обезпечени сме с пшеница до реколта 2023 г. Зърнопроизводителите казват, че техните първични производствени разходи са увеличение с 50%", каза още Кукушева.
"Г-н премиер, богатите не ядат евтин хляб. Социалната роля на едно правителство е предимно да нахрани бедните, а в България те са над 50%", обърна се Кукушева към Кирил Петков.
От бранша искат възможно най-бързо да получат гаранции за компенсации за тока и газта, както и диференцирана ставка за основните хранителни продукти. В противен случай гладът ще се настани трайно в нашето общество, предупреди Кукушева.Тя не вярва да има таван в цената на газа и определи този тип изказвания като популистки.
Гледайте целия разговор във видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК