България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Момчил Дойчев: Обезпокоително е, че кабинетът Орешарски още не е подал оставка

18.06.2014 | 10:29 Редактор: Ирина Георгиева
Момчил Дойчев: Обезпокоително е, че кабинетът Орешарски още не е подал оставка

Определянето на приблизителна дата за парламентарни избори е важна крачка, която се направи на КСНС на 17 юни, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Момчил Дойчев. По негови думи това, което не бе направено, е да се обясни как ще бъде осъществен политическият преход към "крайно необходимото ново правителство". Политологът отбеляза, че е обезпокоителен фактът, че сегашното правителство все още не е подало оставка и заради това не може да се определи, както точна дата за предсрочните избори, така и служебно правителство.

"От тази гледна точка би следвало да се решат някои допълнителни въпроси, свързани с може би ограничаването на сегашното правителство да сключва нови сделки за дълга и да прави сделки, които биха затруднили другото правителство," обясни политологът.

Дойчев коментира и отхвърленото предложение за референдум. Според него важно е да се чуят какво мислят хората, но трябва да се помисли стратегически за ограничаване на купения и неграмотния вот. - "Не може хора, които са физически и политически неграмотни да определят бъдещето на страната", подчерта експертът.

"Те определят бъдещето на страната, чрез купен вот, чрез корпоративен вот, чрез притискане, чрез заплахи за уволнение и за неизплащане на заплати. Това е недопустимо просто," категоричен е Дойчев.

По отношение на избирането на еврокомисар, експертът подчерта, че е нужно партиите да назначат консенсусна, а не партийна фигура.

"Има много възможности, но за съжаление аз съм песимист, защото виждам, че управляващите не желаят по никакъв начин да оставят своите партийни назначения и да приемат някаква национална линия на поведение," заяви експертът.

Политологът прогнозира по-висока избирателна активност на предстоящите избори спрямо европейските.

Чуйте пълния коментар на политолога Момчил Дойчев за решенията след консултативния съвет в следващия видео материал: