България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ваня Нушева: Институциите трябва да започнат да си говорят

Продължават дискусиите доколко законът за референдумите позволява реално участие на гражданите в политическите дискусии, заяви програмният директор на Прозрачност без граници"

18.06.2014 | 08:03 Редактор: Ирина Георгиева
Ваня Нушева: Институциите трябва да започнат да си говорят

Всяка партия се води от политическия си интерес и за съжаление вчера- 17 юни, видяхме един остър по политически сблъсък коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева. Коментарът беше направен по повод дебатите и отхвърлянето на предложенията на президента и на Инициативен комитет за произвеждането на национален референдум по изборни въпроси.

Нушева допълни, че е много важно „избирателите да оказват натиск, да не се отказват да изразяват ясно своята позиция пред политиците“. По думите й продължават дискусиите доколко адекватен е Законът за референдумите и доколко позволява едно реално участие на на гражданите в политическите дискусии на гражданите.

„Мисля, че вчерашното решение на парламента ще насочи вниманието към този въпрос“, заяви още Нушева.

Тя посочи, че очевидно темата за изборния кодекс не е затворена и допълни, че в „настоящия не са намерени решения на съществени проблеми, като например за избирателните списъци, които все още не отразяват реалната картина“.

„Необходимо е изчистване на списъци от мъртви души, необходим е изцяло нов подход“, коментира Нушева. Тя допълни, че за изготвяне на избирателните списъци не бива да се ползват базите данни само на ГРАО, а и други като на МВР, НОИ  и т.н.

Нушева е категорична, че „институциите трябва да започнат да си говорят“. Според нея задължителното гласуване е инструмент за намаляване на тежестта на контролирания вот. Тя допълни, че трябва да се промени моделът за отчитане на изборните резултати.

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ коментира и възможността за електронно гласуване. По думите й въпреки коментарите за риск при защитата на вота, „това е единственият възможен начин на хората извън страната да дадат своя глас“.