България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

80 години НСА - мускули и разум с поглед в бъдещето

Проф. Митев: Имаме най-добре развитата материална база и учебни центрове

26.04.2022 | 09:19 Редактор: Тодор Петров

Националната спортна академия празнува своята 80 годишнина. Дипломите на нейните възпитаници се признават по цял свят.

"80 г. за един университет са детска възраст, тъй като класическите университети имат зад гърба си поне 300-400 години. За тези 80 г. преживяхме и създадохме толкова много, че можем спокойно да говорим, че НСА е сред лидерите в спортното образование в Европа. Днес НСА е най-проспериращият университет в България във всяка едно отношение. Имаме най-добре развитата материална база и учебни центрове", заяви в "България сутрин" проф. Лозан Митев - ръководител на катедра "Мениджмънт и история на спорта" в НСА.

Основната им мисия е да разпространяват спортната култура в обществото - в областта на здравеопазването, на педагогиката в образователната система, в елитния спорт. Отговорностите, които имаме, ни правят национално определящ фактор в тази област, изтъкна проф. Митев.

В България след 1878 г. се основават гимнастическо-стрелчески дружества по подобие на тези в Германия в началото на 19 век. Спортно движение в България се създава на военна основа, а голяма част от офицерството полага основите на модерния спорт. 

"Можем да говорим за около 110 г. спортна история в България", отбеляза проф. Митев пред Bulgaria ON AIR.

"1942 г. в Европа са едни от най-зловещите времена, Втората световна война е най-кървавата. Именно в този момент с покровителството на цар Борис III се създава Държавното висше училище за телесно възпитание. Не сме имали абсолютно никаква собственост, администрацията е била в един апартамент. Всички съоръжения са били доброволно предоставяни за обучение на студентите", разказа той. 

Най-авторитетната специалност в НСА и в Европа е кинезитерапията, стана ясно от думите му. На второ място е подготовката на спортни методисти - над 60 спорта се развиват в НСА, посочи още гостът в студиото. 

"НСА показва мускули и разум с поглед в бъдещето", завърши проф. Митев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК