България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кирил Григоров: S&P очаквано понижи рейтинга на страната

Ако има нещо, което задържа кредитния рейтинг на страната на добро ниво, това е ниската задлъжнялост на правителството

16.06.2014 | 11:25 Редактор: Ирина Георгиева
Кирил Григоров: S&P очаквано понижи рейтинга на страната

Агенцията за кредитен рейтинг S&P очаквано понижи рейтинга на страната, заяви прокуристът от Българската агенция за кредитен рейтинг Кирил Григоров в Сутрешния блок на България он ер. Според него това се дължи основно на политическата нестабилност в страната и на неспазването на върховенството на закона.

 

„Политическият риск – това е фискалната гъвкавост на бюджета, това е макроикономическата стабилност и това е ефикасността на паричната политика. При нас това, заради което S&P намалиха рейтинга е политическата среда. Основните политически рискове – това са корупцията в системата. Активността на управлението и до колко имаме подкрепа към правителството, за да може то да върши своята работа. Това са стабилността на политическата система, което означава до каква степен институциите си взаимодействат помежду си и до каква степен обществото приема и има доверие в тези политически институции.“ обясни Григоров.

 

Според Григоров, ако има нещо, което задържа кредитния рейтинг на страната на добро ниво, това е ниската задлъжнялост на правителството. Експертът подчерта, че „при прегледа на S&P през декември, те намалиха перспективата пред България, което беше ясен знак, че няма някаква съществена промяна в перспективата на правителството“ и това е довело до очакваното понижение.

 

Нужно е отговорните институции в страната да се вслушат в направената оценка и да предприемат мерки, отбеляза прокуристът. Какво още трябва да се предприема, за да има висок икономически растеж в следващия видео материал: