България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Диалогът между българските лидери е ключ към решаването на проблемите

Коментар на политолога Васил Пенев

16.06.2014 | 09:12 Редактор: Ирина Георгиева
Диалогът между българските лидери е ключ към решаването на проблемите

Голяма част от българските проблеми могат да се разрешат, ако има диалог между българските лидери. Това заяви политологът Васил Пенев в Сутрешния блок на България он ер. На КСНС на 17 юни неизбежно трябва да се поставят всички належащи въпроси, защото международната ситуация се угнетява, отбеляза експертът. Според него енергийното осигуряване е първата тема, която ще се засегне на консултативния съвет.

 

„По отношение на енергийното осигуряване, България прекалява, защото ние сме малък консуматор на газ. Имам предвид, че ние нямаме голям проблем с консумацията на газ. Проблемът е транзитиране и оттам геополитическите влияния и въздействия, които има върху нашата политическа система най-общо.“ - подчерта Пенев.

 

Пенев не очаква кризата в България да се разреши на 17 юни, но подчерта, че при един градивен диалог, може да се подобри ситуацията в много проблемни сектори като здравеопазване и еврофондове. Според експерта, провеждането на референдум, засягащ задължителното гласуване е от другите теми, които ще бъдат засегнати.

 

„Най-вероятно този референдум няма да се състои. Как ще накараш хората да отидат да гласуват, за да се самозадължат? Това няма как да стане.“, прогнозира Пенев.

 

Предсрочни избори със сигурност ще има – в края на септември или началото на октомври, заяви политологът. По негови думи новото при този вот може да бъде както по-слабото представяне на левицата, така и въздействието на партията на Бареков. Възможно е Реформаторският блок да получи малко парламентарно представителство.  

 

Пълният коментар на политолога Васил Пенев в следващия видео материал: