С колко може да се намали ДДС-то на хляба и какъв ще бъде ефектът за крайния потребител?
"Идеята на "Продължаваме промяната" за намаляване на ДДС на хляба и зеленчуците не е идея, която се е родила сега. Тя се обсъжда от много време. В Европа на много места тя се практикува. ДДС-то на храните като цяло е под 10%. В момента производителите на хляб се борят за оцеляване", заяви председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев в "България сутрин".
Той добави, че няма как да си направят калкулация на себестойността на продуктите, защото инфлацията настъпва с много бързи темпове. По думите му за часове се променят цените на суровините.
"Намаляването на ДДС-то ще се отрази, но ако не е повече от 10%. Това със сигурност, ако не ги намали, то поне забави увеличението на цените на хляба и хлебните изделия. Таван на цените означава масови фалити в хлебопроизводството", коментира Людиев пред Bulgaria ON AIR.
Председателят на Сдружението на хлебопроизводителите поясни, че презапасяването с козунаци идва от това, че инфлацията прави хората по-бедни, а много от тях замразяват изделието в домашни условия. Той съобщи, че с между 20-30% е по-висока цената на козунаците на пазара от миналата година.
"Със сигурност ще се получи сриване, но то ще е след празниците. Дано да не е по-голямо от 10%. По-работещо ще е, ако по някакъв начин се стабилизират цените на електроенергията. В сравнение с миналата година плащаме за електроенергия три пъти и половина по-висока цена", изтъкна Людиев.
Гледайте целия разговор във видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК