България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иво Инджов: България върви към трайна политическa нестабилност

Гражданите трябва да станат по-активни и да гласуват, подчерта политологът

12.06.2014 | 08:07 Редактор: Ирина Георгиева
Иво Инджов: България върви към трайна политическa нестабилност

Има два варианта кога ще се проведат предсрочни парламентарни избори - или в края на юли, началото на август, или в края на септември, началото на октомври. Това заяви Иво Инджов от Института за модерна политика в Сутрешния блок на България он ер. Точната дата ще стане ясна на 17 юни, след КСНС, свикан от Росен Плевнелиев, подчерта Инджов. Според него, тя ще зависи от начина, по който се обединят политическите сили.

"Атака" надали вече ще има сила при вземането на някакви решени. Решенията се взимат от трите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС," коментира експертът.

Според Инджов възможните коалиции са между: ГЕРБ, Реформаторския блок, "България без цензура"; ГЕРБ, ДПС и други по-малки партии; БСП, АБВ и ДПС. По думи на експерта коалиция между ГЕРБ и БСП при сегашните ръководства не е възможна.

ГЕРБ няма да постигне резултати от изборите като през 2009 г., защото в момента има много тежки и належащи проблеми за разрешаване, коментира Инджов. По думите му именно на КСНС на 17 юни, освен дата за изборите, ще бъдат очертани и важни приоритети за бъдещето на страната. Те обаче ще звучат повече като политически лозунги, а сериозните разговори ще се проведат след изборите, смята още експертът.

"България върви към трайна политически нестабилност и коалиционно управление", подчерта Инджов. По неговите думи тази нестабилност ще става още по-голяма, а основно влияние в тази посока оказват проектът "Южен поток".

"Гражданите трябва да станат по-активни и да гласуват", подчерта експертът. Според него дори и да се въведе задължителното гласуване, то няма да влезе в сила от тези избори, а по-скоро от следващите. По думите на Инджов има плюсове и минуси при задължителното гласуване, но има и голяма вероятност то да бъде побългарено и да не се прилага.