България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Е. Попов: Банковата система е в изключително стабилно състояние в момента

Анализаторът коментира и класациите на банките

10.06.2014 | 13:34 Редактор: Ирина Георгиева
Е. Попов: Банковата система е в изключително стабилно състояние в момента

Банковата система е в изключително стабилно състояние в момента, заяви в ефира на Bulgaria On Air Емил Попов, председател на Фондация ”Банки Инвестиции Пари”. По неговите думи през 2013 г. банките са се представили изключително добре и тази тенденция продължава и през тази година.

По отношение на инвеститорите в българските банки, Попов коментира, че те се справят все по-добре с мениджмънта.

Попов съобщи и няколко цифри, които по негови думи "не се коментират много в публичното пространство." Според него общо балансовото число на банковата система в България е 85,7 млрд. лева, което е по-голямо от БВП, който е около 80 млрд.лева. Собственият капитал на банките - това е регистрираният капитал, натрупаните резерви, неразпределената печалба, е равен на 11,2 млрд, допълни Попов.

"Неслучайно я казвам тази цифра. Нали за спокойствие отнесено към лошите кредити, които непрекъснато се коментират. Може да се каже, че трендът вече е надолу, т.е те намаляват. Общият размер на лошите кредити е около 7,5 млрд., който е по-малък дори от собствения капитал, да не говорим, че срещу тези лоши кредити стоят много сериозни обезпечения. Поне 2 пъти или 3 пъти по-големи от техния размер," заяви експертът.

Увеличение на депозитите е другият тренд, който се наблюдава, заяви Попов. Той коментира данни за първото тримесечие на 2014 спрямо същия период на 2013, според които депозитите са се увеличили с над 4 млрд. лева. Експертът заяви, че преди всичко това са депозитите на граждани и по-малко на фирми.

В същото време темпът на увеличение на отпуснатите кредити  се забавя, т.е. размерът на отпуснатите заеми се е увеличил съвсем малко -  от 53,3 млрд.лева на 54 млрд. лева, отбеляза Попов. По негови думи размерът на лошо оценените кредити е 7,5 млрд. лева, което е само 13,9% от всички кредити.

"Депозитите и кредитите за първи път са толкова изравнени, а като сложим и собствения капитал на банките, те имат доста голям проблем да реализират своя ресурс, за да реализират и печалба,т.е трябва да го дават срещу лихва, защото и плащат лихви. Единствено само за собствения си капитал не плащат лихви. Но пък имат сериозна издръжка, например административните разходи само за обслужване на дейността на банковия сектор е 1,8 млрд. лева, така че нетната печалба между прихода и разходи от лихва е 2,5 млрд.лева," заяви Попов.

Банките ще бъдат под все по-голям натиск, за да намират хубави проекти, които да реализират, подчерта Попов. Според него европарите са раздвижвали много предприемаческия и банковия сектор. По неговите думи обаче, правителството трябва да се намеси, защото не е работа на банките да стимулират предприемачеството. 

"За съжаление,  Българска банка за развитие, която трябва да стимулира предприемачите не го прави", отбеляза експертът.

"Наистина тук трябва да има правителствена намеса - с по-облекчено и по-бързо кредитиране, по-добра колаборация със Агенцията за експортно застраховане, която също в голяма степен обезпечава експорта и гарантира плащанията," заяви Попов.

Експертът коментира и рейтинга на банките. На база 12 критерия Фондация ”Банки Инвестиции Пари” изготвя класация на българските банки за 2013. Подреждането е следното:

Най - добра банка

Банка ДСК

TBI Bank

UniCredit Bulbank

Корпоративна търговска банка АД

Fibank

Пощенска банка, част от Юробанк

Най-печеливша банка

Банка ДСК

ProCredit Bank

UniCredit Bulbank

TBI Bank

Банка Societe Generale Експресбанк

MKB Unionbank, част от Fibank

Най-бързо растяща банка

Корпоративна търговска банка АД

TBI Bank

Централна кооперативна банка АД 

Fibank

Piraeus Bank

International Asset Bank 

Най-добре управлявана банка ( с най-добър мениджмънт през годината)

TBI Bank

Банка ДСК

UniCredit Bulbank

ProCredit Bank

Корпоративна търговска банка АД

Allianz Bank Bulgaria

Банка, с най-ниско рискова политика

Texim Bank

TBI Bank

ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД

Piraeus Bank

UniCredit Bulbank

Централна кооперативна банка АД 

Емил Попов коментира и анализ на международната рейтингова агенция Fitch, според който Allianz Bank Bulgaria и  Societe Generale Експресбанк имат най-висок кредитен рейтинг в България - BBB+.

Според Попов сложната политическа ситуация в България няма да повлияе върху банковия сектор и предприемачите и препоръча на мениджърите да не се страхуват от политическата нестабилност. По негови думи външният дълг на страната е на много ниски граници и не там е проблемът. Анализаторът смята, че на този етап секторът се нуждае от повече реформи и стимули за предприемачите.

Пълният коментар на Емил Попов в следващия видео материал: