fallback

Април ще започне с динамично време, до и над 30° след средата на месеца

"В събота ще се настани по-студен въздух от северозапад", каза синоптикът Петър Янков

31.03.2022 | 07:41 Автор: Искра Ангелова

През последната седмица температурите рязко се повишиха и времето се затопли. Какво време ни очаква през април?

"Заедно с валежите, които се очакват при преминаването на тези вихри над България, свързани с мощния циклон, чийто център е Италия и ще се изнася към Унгария, се появяват и силни южни ветрове, които ще топят снежната покривка. Валежите ще бъдат съсредоточени предимно в западните части от страната, в събота ще обхванат и част от северозападните райони", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

В неделя валежите ще са повече в Западна и Северна България.

"Валежите ще бъдат придружени с гръмотевици в югозападните части от България. В събота в Рили и Пирин ще се развиват мощни купесто-дъждовни облаци. Април ще започне с динамично време - валежите, които ще бъдат в края на седмицата, ще понижат и температурите. В събота ще се настани по-студен въздух от северозапад", коментира Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Синоптикът допълни, че температурите в неделя в някои части от страната ще са между 17 и 20 градуса.

"Любителите на белите спортове ще могат да се наслаждават на много сняг и практикуване на тези спортове в сутрешните и около обед часовете. Но има два периода със снеговалежи - сега в неделя, когато ще вали мокър сняг над 2200 м в планините, а другият период е между 8 и 9 април", подчерта Петър Янков.

Но успокои, че по градовете валежите ще бъдат предимно от дъжд.

"Април е месецът, в който температурите в населените места надвишават 15°. В средата на месеца ще има високи температури, средните ще са около 30-31°. След 10 април трябва да се подготвим за рязко повишение на температурите", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback