България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На 6 юни от ГЕРБ внасят нов вот на недоверие срещу кабинета

Три са основните мотива: неизпълнение на приходна част, ефективност на разходи и респективно от това държавен дълг, посочи депутатът Диана Йорданова

05.06.2014 | 11:44 Редактор:
На 6 юни от ГЕРБ внасят нов вот на недоверие срещу кабинета
На 6 юни от ГЕРБ внасят нов вот на недоверие срещу кабинета

По всяка вероятност ГЕРБ ще внесат нов вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски на 6 юни, заяви в ефира на Bulgaria On Air депутатът от ГЕРБ  Диана Йорданова. Тя допълни, че от парламентарната група на партията на Борисов ще се опитат в рамките на днешния ден да изготвят мотивите, които да бъдат достатъчно убедителни. Йорданова подчерта, че три са основните мотива за искане на вота на недоверие за финансовата политика на правителството и това са: „неизпълнение на приходна част, ефективност на разпределението на разходите и респективно от това държавен дълг.“   
"Истината е, че се забелязва една плавна тенденция на  увеличаване на дефицита с около 100 млн. на месец“, коментира Йорданова. Тя подчерта, че от данните на  финансовото министерство към края на април размерът на дефицита е бил три пъти по-голям от този по същото време през 2013 при управлението на ГЕРБ.

Йорданова подчерта, че данните будят притеснения, „особено на фона на абсолютно неизпълнима и надценена приходна част“. Тя припомни, че ГЕРБ са предупреждавали още преди приемането на бюджет 2014, че е неизпълним.
С коментар по темата се включи и финансистът Емил Хърсев. Той посочи, че от 2010 досега нищо не се е променило - „икономиката се намира в депресия, финансите на страната са стабилни, а отклоненията в дълга и финансовият дефицит са в рамките на нормалното“.

Хърсев отбеляза, че прекъснатите плащания по някои оперативни програми няма окажат влияние върху бюджета. Йорданова не се съгласи с думите му и подчерта, че наложените санкции върху общините рефлектират върху гражданите.


Цялото интервю може да видите от видео файла.