fallback

Има ли България нужда от съвременни хъшове?

На 2 юни отдаваме почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

02.06.2014 | 10:39 Автор: Ирина Георгиева

България има нужда от съвременни хъшове и от човек, който да поведе народа и да му служи за пример. Зад тази идея се обединиха Марио Мишев и Иван Кънчев от сайта Българска история в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. По техни думи примери от историята показват, че проблемите в едно общество не се променят само, когато един режим се смени с друг, а това е процес, при който хората трябва да се нагодят към новите промени.

На 2 юни се чества Денят на Ботев и се отдава почити на загиналите за свободата и независимостта на България. В 12 часа на тази дата в продължение на две минути сирени в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на почит към паметта на българските герои. За първи път по този начин 2 юни е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив. Още от края на XIX век Денят на Ботев се чества от студенти, а след Първата световна война (1914-1918) е обявен за общостудентски празник.

Тази година се навършват 138 години от гибелта на великия поет и революционер Христо Ботев. По повод годишнината и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България от 10.00 часа пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се състои тържествено поклонение пред Ботевия подвиг. Във Враца ще бъде направена възстановка на последния бой на Ботевата чета.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще присъства на отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България в град Калофер.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback