fallback

Росен Стоянов: По-евтино ще е, ако изборите се проведат 2 в 1 догодина

От друга страна, по-правилно е вотът за нов кабинет да се случи тази есен, смята политологът

02.06.2014 | 09:52 Автор: Ирина Георгиева

По-евтино ще бъде, ако парламентарните избори се проведат успоредно с местните избори догодина, но по-добре ще е вотът за нов кабинет да бъде още тази есен, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Росен Стоянов. По негови думи трябва да се прояви политическа мъдрост като преди 17 години, когато под натиска на президента Петър Стоянов и един милион протестиращи българи срещу управлението на БСП, социалистите връщат мандата за съставяне на нов кабинет.

Почти 65% от българите отказаха да си дадат гласа на евровота, а 122  хиляди бяха недействителните бюлетини, заяви Стоянов. Според него именно заради тези тревожни данни политиците трябва да мислят в перспектива, да разговарят в публичното пространство, без значение дали ще постигнат консенсус или не, за да може на едни „договорени предсрочни избори гражданите да бъдат по-активни“.

„Този кабинет беше измислен като експертен, това беше една и от заявките му да е силен. Евентуалната му промяна и заместването на експерти с партийни активисти ще задълбочи проблема,“ според политолога.

По думите на Стоянов перспективата на БСП да остане на власт е докато излъчи кандидат за еврокомисар.  „Да погледнем малко по-мащабно на нещата. Имаме една неявна, негласна засега заявка от председателя на БСП за

Още по темата

евентуална европейска кариера. Знаете, че кандидатът или предложението за еврокомисар бива давано от Министерския съвет. И в този ред на мисли като че ли перспективата на БСП да остане на власт е дотогава, докато излъчи кандидат за еврокомисар,“ коментира политологът.

Стоянов подчерта още, че българските избиратели не са успели да разберат, че предметът на предизборната кампания е била Европа и Европейския парламент.

По неговите думи за пореден път са се провели вътрешнопартийни битки, заради което младите хора са останали апатични и неактивни.

Според Стоянов до края на тази седмица „ще има новини от лявото пространство“. Експертът се надява да се случи „нещо стратегическо, мъдро, перспективно и визионерско“.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback