fallback

Украинка у нас: Хората оставят всичко и бягат, идват само с документи, без никакви дрехи

"От украинската общност съдействаме на бежанците по всякакъв възможен начин", каза Дария Луговска

09.03.2022 | 08:06 Автор: Жаклина Иванова

Варна се превърна в един от основните центрове за настаняване на бежанци от Украйна. Помощта, събрана за тях, се разпределя от украинската общност в града.

"От украинската общност събираме помощта и съдействаме на бежанците по всякакъв възможен начин, предоставяйки им храна, хигиенни материали, дрехи. Помагаме им с настаняването, с превоз. При нас работят и психолози, които могат да им помогнат, да ги подкрепят. Предоставяме им и информационна подкрепа", каза Дария Луговска от Сдружението на украинците в България в ефира на "България сутрин".

Основната цел, по думите ѝ, е да покажат на украинците, че не са сами в този сложен момент, и че има някой в Европа, който се грижи за тях и ги подкрепя.

"Информацията за войната, която получават украинците, е или от техни близки, или от първо лице - сами са виждали целия този ужас, който се случва там. Те следят и социалните мрежи, където постоянно пускат снимки и информацията се обновява денонощно", обясни Луговска пред Bulgaria ON AIR.

В сдружението в момента работят около 50 доброволци, които са от различна националност - има украинци, българи, германци, французи, италианци.

Тя изрази от името на цялата украинска общност искрена благодарност към всички помагащи българи. И добави, че приоритет в момента са майките с деца.

"Хората оставят всичко и бягат. Те идват само с документи, без никакви дрехи. Ситуацията е много сложна", сподели Луговска.

Запитана от какво имат нужда, тя отбеляза: "Помощта, която получаваме, е разпределена. От всичко има нужда - храна, хигиенни материали, лекарства, дрехи, отоплителни уреди, уреди за готвене, спални чували, играчки за децата".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback