България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евровотът не беше по-честен от изборите през 2013, смята Катя Христова от "Прозрачност без граници"

Наблюдателите се превърнаха в скрито оръжие на контролиран вот, допълни експертът

27.05.2014 | 10:44 Редактор:
Евровотът не беше по-честен от изборите през 2013, смята Катя Христова от
Евровотът не беше по-честен от изборите през 2013, смята Катя Христова от "Прозрачност без граници"

Европейските избори 2014г. не бяха нито по-честни, нито по-прозрачни спрямо парламентарните избори през 2013, въпреки очакванията на обществото и усилията на много експерти. Това заяви Катя Христова, програмен директор на асоциация „Прозрачност без граници” в Сутрешния блок на България он ер. По нейни думи вотът, който се е провел в изострена ситуация, е превърнал наблюдателите в скрито оръжие на контролиран вот.

„Практически дори и новата ЦИК работи в много съкратени срокове, което доведе до много дефицити по отношение на обучението на самите СИК и на организацията в изборния ден. Разбира се, това отваря врати за нови злоупотреби. Мисля, че това което стана отчетливо ясно на тези избори, е новата фигура на наблюдателя, която за съжаление не изигра своята роля на прозрачност, именно защото не беше добре обучена,” посочи Христова.

Експертът допълни, че вотът не е бил честен, както заради основните институции, които са ангажирани, така и заради политическите формации.

„Аз не мога да се сетя за друг пример освен в Африка и България, където предизборна кампания се прави с раздаване на кебапчета или предоставянето на подаръци, които след това не са отчетени във финансирането на кампанията от различни партии,” заяви Христова.

По думите й идеята на Обществения съвет е била да подпомага ЦИК в дефицита от времето, с което разполага, обаче това не се е случило, защото е липсвала обратна връзка. По нейни думи рядко се е отдавало възможност да се обсъждат дори и важните решения на комисията.

Пълният коментар вижте от видео материала.