fallback

Никой не очакваше толкова категорична победа на Петро Порошенко на президентските избори в Украйна, заяви А. Сивилов

26.05.2014 | 09:15 Автор: Ирина Георгиева

Толкова категорична победа на президентските избори в Украйна не беше очаквана, заяви Александър Сивилов експерт международен анализатор в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи прогнозите са били за втори тур между Петро Порошенко и Юлия Тимошенко.

Предварителните резултати показват, че Петро Порошенко печели още на първи тур с резултат 55,9 %. Втората позиция е за Юлия Тимошенко, която е събрала около 13 на сто от гласовете. Избирателната активност надхвърли 40%. В източните региони на много места секции не отвориха врати.

 

Според Александър Сивилов след изборите на 25 май, нещата в Украйна продължават да са сложни и много зависи каква ще е реакцията на Русия след тях.

„Путин заяви при срещата си с представителите на чуждите информационни агенции, че е склонен да признае изборите, но това, което беше интересно, че той не разчита толкова за оборването толкова на тези резултати, ситуацията в Източна Украйна, колкото на принципната нелегетимност на изборите и че не са спазени всички изисквания на Конституацията, т. е. все още, ако се спазват принципите на правотов Украйна, президент е Виктор Янукович.”

Според Александър Сивилов от Русия ще са склонни да разговарят, но ситуацията в Украйна е гражданска война.

По думите на Сивилов огромна част от хората, които са гласували са подкрепили и кандидатите на десния сектор.

„ В последният момент Порошенко рязко промени позицията си, защото по време на изборната кампания за това, което той говореше, че фактически той е за обединяване на всички територии в Украйна и най-вече дори Киев.”

Според Сивилов резултатът за Юлия Тимошенко също е бил неочакван. Тя влезе с огромно желание в политиката, но лоша роля й изигра споменът, защо е била в затвора, допълни анализаторът.

В Източна Украйна има вероятност конфликтът да прерасне във война, подчерта Сивилов. Той цитира освободените журналистите, според които тези региони на Украйна има наемници от цял свят.

След евровота на 25 май не се очакват драстични промени в Европа, подчерта Сивилов.  По негови думи, ако от тук нататък евродепутатите не започнат да правят реформи и да задоволяват исканията на гражданите си, рискуват да се разпадне ЕС.

Още от коментара в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback