България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колосална грешка на Путин и погребален химн на Украйна

Проф. Чуков: Тотално погрешно е да скъсаш с европейския пазар

22.02.2022 | 09:17 Редактор: Тодор Петров

Международният анализатор проф. Владимир Чуков заяви, че ситуацията с кризата в Украйна няма да се успокои, а само ще се усложнява. 

"Светът не можа да повярва на това, което се случи в Кремъл. Впечатляваща беше речта на Путин. Запомних шокиращата фраза: Историческите граници на Русия, това са границите на бившия Съветски съюз. Звучеше ми като погребален химн на Украйна. Срещата между Путин и Джо Байдън става безпредметна", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков отбеляза, че сепаратисти владеят по-голямата част от Донецка и Луганска народна република, но не и целите. Вчера руски коментатори много обилно напомниха градовете, които са част от тези области, което отваря вратата за следващите военни действия, изтъкна той в ефира на "България сутрин"

Според международния анализатор, позицията на премиера Кирил Петков е съвсем нормална и в духа на реакциите на всички лидери от международната общност. Подкрепяме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано, настоя Петков.

Проф. Чуков посочи още, че американският президент е наложил огледален указ на Путин - санкции срещу Луганск и Донецк. Той очаква добра координация между ЕС и САЩ с оглед намиране на най-болезненото място за руската икономика.

"Актът на Владимир Путин е колосална грешка, защото руската икономика се тласка много силно към сближаване с Китай. Не могат да оценят, че е тотално погрешно да скъсаш с европейския пазар. Ще минат десетилетия, докато руснаците разберат, че всичко това ще се отрази на техния и без това нисък стандарт", обясни експертът. 

Той е силно обезпокоен от следния въпрос: В рамките на какви граници е призната независимостта на двете сепаратистки републики? 

"Ако руските танкове тръгнат към териториите, които смятат, че са част от двете сепаратистки републики, там живеят голям част от нашите сънародници. Българската общност в Одеса е огромна. Всичко това се приближава много чувствително до нашата граница. Обвиненията за износ на българско оръжие е допълнителен удар срещу нашата страна", алармира проф. Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Голяма лисица е Путин и не се знае защо така постъпи... Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 12
Нина
преди 2 години
Путин знае какво прави Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 13
kalin
преди 2 години
1
19 rate up comment rate down comment 1
аха
преди 2 години
Историческите граници на България включват Македония, Северна Добруджа, Беломорска Тракия и тн. Е и, какво ще правим, ке се тепаме ли? Патриотична реч за манипулиране е това. Заради такива патриотични речи, що народ е измрял в България през миналия век. Заради такива Велики Несменяеми Лидери хората страдат и продължават да умират. Сигнализирай за неуместен коментар