fallback

Наталия Маева: Нужен е официален регистър на хората, които са болни от пулмонална хипертония

В момента има само 125 пациента, които получават терапия, коментира експертът

19.05.2014 | 11:41 Автор: Ирина Георгиева

Нужен е официален регистър на хората, които са болни от пулмонална хипертония. Това  заяви Наталия Маева, председател на Асоциацията на пациентите, страдащи от заболяването, в Сутрешния блок на България он ер. Тя подчерта, че тази болест няма лечение, а само временна терапия, която струва 130 000 евро годишно.

В момента има само 125 пациента, които получават терапия, сочи проучване на НЗОК, цитирано от Маева. Според нея скандален е фактът, че пациенти само с идиопатична пулмонална хипертония (отклонение на болестта) получават пари за лечение от здравната каса.

Според Маева повечето пациенти, ако не са от София, нямат достъп до високоспециализирани клиники. По нейни думи времето за диагностициране трае между  две години, а понякога това може да е фатално за болния.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскват болните е, че едно от най-важните поддържащи лекарства е забранено у нас. Според Маева нужна е спешна намеса от държавата, защото пациентите не са повече от 15, а този медикамент би им спасил живота.

Повече информация по темата вижте от видео файла.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback