fallback

Атанас Тасев: Изборите на 25 май няма да решат проблемите в енергетиката

Политиците у нас трябва да се справят с въпросите на български терен без външна намеса, смята експертът

19.05.2014 | 10:39 Автор: Ирина Георгиева

Изборите на 25 май няма да решат проблемите в енергетиката и политиците у нас трябва да помислят как да се справят със затрудненията на български терен. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев в Сутрешния блок на телевизия България он ер. Според него трудностите в енергийния сектор са свързани с дългогодишното недофинансиране и декапитализация на енергетиката.

"Разбира се, това, което е най-неприятно, е свързано с една много крайна и непопулярна мярка, и това е повишаването на цените," заяви Тасев.

По думите му фактът, че най-острите проблеми в енергетика у нас се дискутират на ниво ЕК, означава, че България отдавна е в нормативен и политически борд и вече започва да се действа на следващото ниво за вземане на решения.

"Голяма част от това, което се случва в Европа, е някаква грешка в превода или разминаване. Твърдя, че определението за морската част от газопровода "Южен поток" от системна гледна точка не донася нищо друго освен негативи, поради, което на второ четене на промените в Закона за енергетиката сигурно ще бъде отменено и целият този шум и енергия ще изчезне в публичното пространство," коментира експертът.

Още по темата

Той коментира и идеята на енергийните експерти за създаване на Енергиен борд за решаване на проблемите в сектора. По думите му това означва преди всичко създаване на правила и хора, които да ги прилагат.

По думите на Тасев, енергетиката у нас е поле на политически битки и именно заради това проблемите не трябва да се решават чрез външна намеса. Според него политиците у нас трябва да постигнат консенсус и да поставят енергетиката като сериозен приоритет.

Целия коментар може да видите от видео файла.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback