fallback

Бъдещата политика на ЕК ще е насочена към намаляване на данъчните измами

Общата миграционна политика също е сред новите ключови мерки пред ЕС, коментира експерт

16.05.2014 | 10:13 Автор: Ирина Георгиева

 Новата Европейска комисия ще работи в посока на изработване на пакет от законодателство за обща европейска миграционна политика и то не за нелегалните мигранти от трети страни, а за легалните, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air анализаторът  от портал „Европа” Юлияна Николова. Тя подчерта, че от дебатите между кандидатите за председателското място в ЕК е станало ясно, че ще бъде създадена и политика за намаляване на данъчните измами. Според Николова ще бъдат взети мерки, така че данъчните измами да бъдат намалени и  да остават повече пари за солидарност.

„Направи ми впечатление промяната и развитието в позицията на Жан- Клод Юнкер, който на предишния дебат, съсредоточен върху енергийната независимост, каза, че диверсификацията на енергийните източници е национална политика и не бива да се отива към повече Европа,” коментира експертът.

На въпрос на водещата Йоанна Николова дали енергетиката ще бъде във фокуса на следващата комисия, анализаторът отговори, че ключовите претенденти за председателския пост на ЕК не са намерили много допирни точки в последния дебат по темата.

„За енергетиката нямаше толкова общи точки, защото зелените и социалистите настояваха за възобновяеми енергийни източници, докато либералите и десните напрягаха всъщност на енергийната независимост, на повече  пазар в енергетиката – на по-свободен пазар,” заяви анализаторът.

Тя посочи, че различни позиции застъпват претендентите и по отношение на създаването на работни места.

„Юнкер казва, че общият цифров пазар ще създаде работни места, т.е това са новите технологии, новите видове продукти, които ще предлагаме. Зелените казват, че новите работни места са във възобновяемите източници, образоването и в здравеопазването,” посочи  експертът. Според Юлияна Николова дебатът, който се проведе на 15 май тази година, за първи път е бил толкова мащабен и е привлякъл интереса на много повече хора спрямо предишни години.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback