fallback

Преговарят ли за кризата в Украйна - да сме спокойни. Може да има изненади след Олимпиадата

"Само Киев казва, че няма да има никакво нахлуване", посочи проф. Нина Дюлгерова

08.02.2022 | 09:13 Автор: Тодор Петров

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с руския си колега Владимир Путин в Москва в опит за намаляване на напрежението с Украйна. Макрон заяви, че следващите дни ще бъдат от решаващо значение за деескалация на кризата, а Путин се съгласи с някои от идеите му за сигурността в Европа.

В контекста на огромната маса, на която двамата президенти разговаряха, експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова посочи, че Европа е голяма, а от двете страни са представители на държави, които в исторически план винаги са в диалог.

"Ще видим дали няма да има изненади, когато свършва Зимната олимпиада в Пекин. От месец и половина непрекъснато се поставя акцент върху това: "Русия ще нахлуе". Хубаво беше, че Макрон и Путин заявиха, че са преодолели различията. Макрон тук прави много активна предизборна кампания. Той е инициатор за самостоятелен европейски военен бюджет и европейска армия, което е в абсолютна дисхармония с натовската визия", каза проф. Дюлгерова в "България сутрин". 

Тя е на мнение, че Вашингтон и Лондон, колкото и да говорят за агресия и придвижване на руски войски, има много широк спектър на дипломатическите похвати. 

"Докато се говори за преговори - можем да сме спокойни. Имаме Русия - САЩ - НАТО. ЕС се опита да се намеси, но е малко скучно вече да слушаме за икономически санкции. Нали никой не си прави илюзия, че ще се открие процедура за членство на Украйна в НАТО? Това е невъзможно", обясни проф. Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че никоя от натовските държави не казва, че ще влезе и ще помогне на Украйна. По думи ѝ имаме огромно количество пожелателни форми за спиране на нещо, което го няма. 

"Има учения също от украинска страна и НАТО, не само от Русия. Киев е единствената столица, която казва, че няма да има никакво нахлуване", посочи още експертът по международни отношения.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback