България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преговарят ли за кризата в Украйна - да сме спокойни. Може да има изненади след Олимпиадата

"Само Киев казва, че няма да има никакво нахлуване", посочи проф. Нина Дюлгерова

08.02.2022 | 09:13 Редактор: Тодор Петров

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с руския си колега Владимир Путин в Москва в опит за намаляване на напрежението с Украйна. Макрон заяви, че следващите дни ще бъдат от решаващо значение за деескалация на кризата, а Путин се съгласи с някои от идеите му за сигурността в Европа.

В контекста на огромната маса, на която двамата президенти разговаряха, експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова посочи, че Европа е голяма, а от двете страни са представители на държави, които в исторически план винаги са в диалог.

"Ще видим дали няма да има изненади, когато свършва Зимната олимпиада в Пекин. От месец и половина непрекъснато се поставя акцент върху това: "Русия ще нахлуе". Хубаво беше, че Макрон и Путин заявиха, че са преодолели различията. Макрон тук прави много активна предизборна кампания. Той е инициатор за самостоятелен европейски военен бюджет и европейска армия, което е в абсолютна дисхармония с натовската визия", каза проф. Дюлгерова в "България сутрин". 

Тя е на мнение, че Вашингтон и Лондон, колкото и да говорят за агресия и придвижване на руски войски, има много широк спектър на дипломатическите похвати. 

"Докато се говори за преговори - можем да сме спокойни. Имаме Русия - САЩ - НАТО. ЕС се опита да се намеси, но е малко скучно вече да слушаме за икономически санкции. Нали никой не си прави илюзия, че ще се открие процедура за членство на Украйна в НАТО? Това е невъзможно", обясни проф. Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че никоя от натовските държави не казва, че ще влезе и ще помогне на Украйна. По думи ѝ имаме огромно количество пожелателни форми за спиране на нещо, което го няма. 

"Има учения също от украинска страна и НАТО, не само от Русия. Киев е единствената столица, която казва, че няма да има никакво нахлуване", посочи още експертът по международни отношения.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години
Все се забъркват някакви конфликти и най-обикновените хора го отнасят! Сигнализирай за неуместен коментар