fallback

Страната ни е застрашена от недостиг на медицински сестри, алармират експерти

Вместо нужния минимум от 50 хиляди медицински сестри в момента те са само 25 хиляди

12.05.2014 | 12:23 Автор: Ирина Георгиева

Страната ни е застрашена от недостиг на медицински сестри. В момента, вместо нужния минимум от 50 хиляди медицински сестри, те са само 25 хиляди, коментира в Сутрешния блок на България Он Ер председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя подчерта, че въпреки че все по-млади хора избират да работят тази професия, ниските възнаграждения са причина, те все по-често да търсят препитанието си в чужбина.

По нейни думи средната заплата на една медицинска сестра е 440 лева, „което е изключително ниско възнаграждение  тази категория професия“. Затова и сестрите настояват за увеличение на заплатите. Тя допълни, че средната заплата в редица западни страни е около 1 200 евро.

„В същото време и уважението към тази професия е много по-голямо, отколкото у нас,“ коментира Василева.

Съгласно решенията на Световния съвет на сестрите, една медицинска сестра трябва да обгрижва четирима пациента. В Европа това съотношение в общи линии е една сестра да се грижи за 7 пациента и се смята, че има компромис към качеството, подчерта Василева. Според нея страната ни трябва да се стреми към това съотношение. Тя цитира и статистиката в България, според която в момента на един  лекар се падат 0,91 медицински сестри. По думи на Василева у нас има медицински, които се грижат за по 30 пациента.

Василева е категорична, че дефицит има навсякъде. Най-голям е в т.нар. критични отделения, където се полагат интензивни грижи, в спешната помощ, в психиатричната помощ и дори в доболничната помощ.

Тя посочи, че от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояват за следване на дългосрочна стратегия за сектора, както и на предприемане на мерки в краткосрочен план, в които да залегне увеличаване на възнаграждението на служителите в болниците.

Василева допълни, че от асоциацията настояват „стратегията за здравни грижи 2013 – 2020 да бъде внедрена в Националната здравна стратегия и в плана за действие. Това вече е направено. В нея е заложено увеличаване на заплатите, подобряване на материалната база, подобряване на базовото обучение, както и подобряване на продължаващото обучение.  Има разписан план за действие и финансов план. Това няма да се случи за една година, а в рамките на 2020,“ коментира  Василева.

Трябва да се предприемат и краткосрочни мерки, отбеляза тя.

„Настояваме в промените в колективния трудов договор за 2014, където да бъде заложено увеличение на работните заплати от две на  три минимални работни заплати за страната от догодина,“ заяви Василева.

Вижте целия коментар от видео файла.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback