Българската баница е сред най-вкусните специалитети в света. Според класацията на световния кулинарен атлас, тя е най-доброто тестено изделия, побеждавайки турската баклава и гръцката бугаца.
"Баницата е обединяващо ястие за Балканите. Пролетно време има така наречените баници или зелници, в които се слагат коприва, спанак. Баницата е едно спасение от глада, защото между корите можеш да сложиш всичко", посочи етноботаникът Десислава Димитрова за "България сутрин".
"Баницата е едно колкото празнично, толкова и ежедневно ястие. Тя е практично ястие, защото наведнъж правиш нещо голямо за ядене. Не може да се даде информация откога датира", каза още Десислава Димитрова пред Bulgaria ON AIR.
Тя не е чувала в друг край на Балканите да се слагат късмети в баницата и според нея няма такова понятие като традиционна баница, защото тя може да се прави от абсолютно всичко.Етнологът завърши с думите, че тутманикът може да се нарече "гола" или "мързелива" баница.
Гледайте целия разговор във видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК