fallback

Етноботаник: Баницата е обединяващо ястие за Балканите и спасение от глада

Няма традиционна баница, тя може да се прави от всичко, посочи Десислава Димитрова

24.01.2022 | 08:08 Автор: Ваня Кузманова

Българската баница е сред най-вкусните специалитети в света. Според класацията на световния кулинарен атлас, тя е най-доброто тестено изделия, побеждавайки турската баклава и гръцката бугаца. 

"Баницата е обединяващо ястие за Балканите. Пролетно време има така наречените баници или зелници, в които се слагат коприва, спанак. Баницата е едно спасение от глада, защото между корите можеш да сложиш всичко", посочи етноботаникът Десислава Димитрова за "България сутрин".  

Тя разказа, че все още в село Баничан се прави огледна баница, защото я прави младата кандидат-снаха. Затова колкото повече сирене има в нея, токова по-добра партия би могла да бъде тя.  

"Баницата е едно колкото празнично, толкова и ежедневно ястие. Тя е практично ястие, защото наведнъж правиш нещо голямо за ядене. Не може да се даде информация откога датира", каза още Десислава Димитрова пред Bulgaria ON AIR.  

Тя не е чувала в друг край на Балканите да се слагат късмети в баницата и според нея няма такова понятие като традиционна баница, защото тя може да се прави от абсолютно всичко. 

Етнологът завърши с думите, че тутманикът може да се нарече "гола" или "мързелива" баница. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback