България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Членството в НАТО се отрази изключително добре на българската армия

На 6 май българската армия празнува своя празник

06.05.2014 | 09:01 Редактор: Ирина Георгиева
Членството в НАТО се отрази изключително добре на българската армия

Членството в НАТО се отрази изключително добре за българската армия. Това заяви полк. Георги Димов, декан на факултет „Национална сигурност и отбрана” във Военната академия в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи през последните десет години военните сили на България са се променили изключително много, те са се професионализирали, а когато силите са специализирани може да се търсят нови партньори от страните членки на НАТО. Според полк. Димов чрез намалението на състава на българската армия са останали средства, които са послужили за модернизирането й.

"Основен акцент в момента се поставя на новото качество, новите военни способности, които биха могли да респектират по-многобройни и по-многочислен противник.Новото качество е въпрос, който се разглежда от НАТО в дълбочина."

Полк.Димов подчерта, че функциите на армията са пряко подчинени на колективната система за отбрана на страната и превенцията е водеща пред създаването на многобройни и наситени с техника военни сили.

Днес българската армия чества своят празник, припомни полк.Димов. През 1878 г. княз Александър Батенберг I с указ създава първата армия на страната. Според полк.Димов тази дата не е случайно избрана, а е обвързана с легендата за Свети Георги Победоносец, който е известен с храбростта и благочестието си, почитан като освободител на пленените и защитник на бедните.

Още от коментара в следващия видео материал: